Bezig met laden...
08022024
Pedagogisch medewerkers getraind in doelgroep ‘jonge nieuwkomers’

Vanuit de samenwerking tussen basisscholen en peuteropvanglocaties in gemeente Beekdaelen hebben pedagogisch medewerkers en de pedagogisch coach van vier locaties van Spelenderwijs deelgenomen aan de cursus ‘jonge nieuwkomers’. De cursus is gericht op de begeleiding van anderstalige kinderen, die bijvoorbeeld zijn gevlucht voor geweld in hun eigen land of voor gezinshereniging naar Nederland zijn gekomen. Veel pedagogisch medewerkers (en leerkrachten) vragen zich af hoe ze zo goed mogelijk kunnen werken met en voldoen aan de behoeften van deze kinderen.

Anderstalige kinderen kunnen verschillen in achtergrond, maar delen dezelfde kenmerken: Nederlands is hun tweede taal, ze komen uit een cultuur met vaak andere gebruiken dan de Nederlandse, ze hebben te maken gehad met geweld, agressie en ontheemding (in het geval van vluchtelingen) en/of ze hebben (hierdoor) een ontwikkelingsachterstand in spel en sociale vaardigheden. Als deze kinderen niet goed worden begeleid, lopen ze risico op het ontwikkelen van verdere emotionele problemen en gedragsproblemen, en wordt het vinden van een passende plek in de Nederlandse samenleving bemoeilijkt.

Stabiele omgeving, betrokken professionals
In de tweedaagse basistraining hebben de pedagogisch medewerkers en pedagogisch coach handvatten gekregen voor het omgaan met jonge nieuwkomers. Ze zijn meegenomen in de ontwikkelingen in het brein, de eventueel ontstane trauma’s waarmee deze kinderen te maken hebben en vooral wat zij de nieuwkomers kunnen bieden tijdens het verblijf in de peuteropvang. Deze kinderen hebben behoefte aan een stabiele omgeving, waarin vaste en betrokken professionals ruimte en tijd besteden aan veilige hechting.
Vijf pedagogisch medewerkers en de pedagogisch coach hebben de cursus succesvol afgerond. Zij staan klaar voor de jonge nieuwkomers om zich snel thuis te laten voelen in Nederland, zodat ze hun plek kunnen verwerven tussen andere kinderen in de groep.