Bezig met laden...
30042024
Buitenspelen: belangrijk onderdeel van ons dagprogramma

Buitenspelen is een belangrijk onderdeel van de dag bij Spelenderwijs en MIK Kinderopvang. De buitenruimtes van onze locaties worden zoveel mogelijk ingericht op de beweegbehoeften van kinderen van 0 t/m 12 jaar. Bij de babygroepen bijvoorbeeld spelen kinderen op of kruipen ze over gras en stenen; in de winter kunnen ze aan sneeuw voelen. Vanaf de peutergroepen worden vaker attributen gebruikt zoals fietsjes, stepjes, de zandbak en een bal. Daarnaast leren ze omgaan met de natuur: beestjes bestuderen, met modder spelen en over boomstammen balanceren.

De pedagogisch medewerkers volgen hierbij de richtlijnen van het Kenniscentrum Sport en Bewegen.
Met buitenspelen worden verschillende ontwikkelgebieden gestimuleerd. Door te rennen, klimmen en klauteren wordt aan de motoriek gewerkt. Het ruiken van geuren, en het zien en horen van alles wat er buiten gebeurt, draagt bij aan de zintuigelijke ontwikkeling. Samen (leren) spelen komt de sociaal-emotionele ontwikkeling ten goede.
Er is ook aandacht voor risicovol (buiten)spel op onze locaties; kinderen gaan aan de slag met avontuurlijke en uitdagende activiteiten. Door het verleggen van hun eigen grenzen en het overwinnen van angsten, doen kinderen positieve ervaringen op waardoor hun zelfvertrouwen groeit en ze veilig leren spelen. Pedagogisch medewerkers houden hierbij áltijd een oogje in het zeil.

Ondersteunend aanbod
De pedagogisch medewerkers worden bij het buitenspelen onder andere ondersteund door aanbod vanuit Ecsplore (SuperFIT voor de peutergroepen en Mix en Match voor de BSO). KrisKras bezoekt enkele BSO-locaties met zijn avonturenbus; hij bakt samen met de kinderen broodjes boven het vuur, gaat pijl en boogschieten, en nog veel meer.

In beweging blijven
Het belang van buitenspelen krijgt ook aandacht in het nieuws. De organisatie Jantje Beton heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het buitenspeelgedrag van kinderen. Daaruit blijkt dat kinderen nog maar gemiddeld 7,2 uur per week buitenspelen (in 2022 was dit nog 9,9 uur). Slecht weer, liever gamen en te weinig andere kinderen om mee te spelen, zijn (helaas) redenen om niet buiten te gaan spelen.
Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel digitale middelen om kinderen in beweging te brengen. Zo heeft een aantal locaties van Spelenderwijs en MIK een spelcomputer voor buiten (Picoo) die het bewegen van kinderen stimuleert, en maken ze gebruik van de beweegvloer van Springlab.