Bezig met laden...
09032016
Thema Veiligheid centraal bij BSO's van Spelenderwijs

In het kader van het thema Veiligheid - het thema dat in het eerste kwartaal van 2016 centraal staat bij alle BSO's van Spelenderwijs - heeft op vrijdag 26 februari een Nederlandse militair BSO Reuzepas bezocht. Voorafgaand aan zijn bezoek hebben de kinderen mind maps gemaakt over wat veiligheid betekent. De militair heeft vooraf deze mind-map bestudeerd en op basis daarvan verteld over onder andere de taken van 'ons' leger.

Centraal in zijn verhaal stond de term vriendschap. Alle mensen dienen vrienden van elkaar te zijn en elkaar met respect te behandelen. Op het moment dat die vriendschap er tussen grote groepen mensen niet meer is, dan gaat het leger van onder andere Nederland ernaar toe om vriendschappen te herstellen. Hij vertelde ook dat hij zelden een wapen draagt en dat de taak van ons leger met name is om mensen te helpen en niet om te vechten.

Ook op andere BSO-locaties is op een leuke en leerzame manier aandacht besteed aan het thema veiligheid. Een paar voorbeelden van activiteiten bij De Leeuwerik in Einighausen:

  • Een moeder is komen vertellen over haar werk in de apotheek. De kinderen mochten zelf 'pilletjes' maken.
  • Samen met de kinderen is een ongeluk in scene gezet. De kinderen moesten raden wat er was gebeurd. Daarbij ging het er vooral om wat de meneer die een schedelbreuk en knieschijfverplaatsing (volgens Bart) had opgelopen, was vergeten te dragen ter bescherming (helm).
  • Ook deden we een ontruimingsoefening, gingen we naar de Reuzepas om naar een 'legermeneer' te luisteren, hebben we verkeersborden geknutseld en stukjes weg, hebben we een mooie brandweerauto op het raam gemaakt en hebben de grotere kinderen een quiz gedaan waarbij ze allerlei materialen moesten benoemen, uitbeelden en ze gebruiken om uit te beelden wat je met die materialen kon doen.
  • En ten slotte een speurtocht met een heus moordmysterie. Dat was reuze spannend!