Bezig met laden...
18072017
Samenwerken is vanzelfsprekend, ook bij de BSO's in Sittard-Geleen

Bij de BSO's van Spelenderwijs wordt gewerkt aan de hand van verschillende thema's. Ten behoeve van de activiteiten worden de wensen van de kinderen meegenomen. Ook slaan de pedagogisch medewerkers van alle locaties in de gemeente de handen in elkaar. Ze delen elkaars ervaringen en inspireren elkaar; nieuwe ideeën worden uitgewerkt en aangepast per locatie indien dat nodig is.
Een thema dat onlangs is afgerond door de gezamenlijke BSO's is het thema 'Beleef de lente'.

De medewerkers lichten een tipje van de sluier op over dit thema.

"Het thema ‘Beleef de lente’ op BSO Sterrenrijk en De Driesprong heeft letterlijk een groei door gemaakt. De kinderen hebben in verschillende potjes plantjes gezaaid en ze hebben de bloempotjes beschilderd, zodat ook thuis een begin kon worden gemaakt met een groene lente. Van ouders kregen we dozen vol met moestuintjes aangereikt, die door de kinderen enthousiast werden gezaaid. Joëlle nam daarin het voortouw en instrueerde haar BSO-maatjes hoe ze dat het beste konden doen. En, het resultaat mag er zijn. Alles groeit en bloeit weelderig.
In de huishoek kwam een grasmat te liggen en werd een wei gecreëerd. Diverse boerderijdieren hebben er rondgedarteld en gelogeerd. Dit nodigde uit voor een variatie op en ander rollenspel dan we gewend zijn in de huishoek. Waar normaal voornamelijk wordt gekookt of een high tea klaar gemaakt, werd ineens gepicknickt op de grasmat of sprongen konijnen, ehhhh kinderen met konijnenoren rond. Ook werd een boerderij met wei geconstrueerd met knutselmaïs, boerderijdieren en eigen creaties.
De vogeltjes werden voorzien van een heus, door de kids zelf geverfd vogelhuisje.
De creatievelingen onder ons hebben druk geschilderd, waardoor een saaie kartonnen doos ineens omgetoverd werd tot boerderij. Zelfs de peuterspeelzaal heeft hier profijt van gehad!
In de weken voor Pasen hebben we natuurlijk paastakken versierd en van ijzerdraad, strijkkralen en pluche kuikentjes een hanger gemaakt." 

"In de meivakantie is door de kinderen van zowel Sterrenrijk als De Driesprong kennisgemaakt met hét gerecht van het voorjaar: asperges. Compleet met eieren en rolletjes ham. Vooral de laatste twee waren erg in trek... met als gevolg dat de pedagogisch medewerkers zich hebben ‘opgeofferd’ om zich tegoed te doen aan de overheerlijke asperges. 
De lente heeft plaats gemaakt voor een heuse ijssalon in de BSO ruimte, maar voor wie nog een beetje frisse lente wil proeven, kan een beetje rucola komen plukken voor op de boterham.
Daar het weer in juni meer zomers, dan lenteachtig te noemen was, is er heel veel buiten gespeeld, oa in de door ons opgezette tenten en in de zandbak. Die was enorm in trek; er werden onderaardse gangen gegraven, zandkastelen gebouwd en Grant was tot aan zijn hoofd verstopt in het zand. Zoek Grant!
De buitenruimte van de BSO is helemaal opgepimpt met oa vlinders, fleurige en kleurige plantjes, en ook de insecten zijn welkom bij ons in hun eigen insectenhotel. Helaas vinden ook de mieren onze BSO wel erg gezellig. Dus stuivers en centen neerleggen, om de mieren de weg naar buiten te wijzen.
We krijgen veel bezoek van allerlei verschillende vogels, zoals het roodborstje, de merel, mus, kraai en af en toe zelf een vlaamse gaai.
Vanwege het zo goede weer, hebben we zelfs het kinderbad gebruikt, waterspelletjes gedaan en heerlijk elkaar achterna gezeten met water. Ook wij, de ‘juffen’ moesten er aan geloven. En wij deden uiteraard naar hartenlust mee.
In plaats van binnen fruit eten, zijn we buiten gaan picknicken op dekens. De kinderen vroegen daar al om. Een gezellige boel. Tijdens het fruit eten mochten de kinderen zelf om de beurt bedenken, wat ze vonden horen bij ’t thema ‘beleef de lente’. Dat werd genoteerd in een zogenoemde ‘groeibloem’ en die werd opgehangen in de groep. Verder werd de groep versierd met kartonnen bloemen en grote bijenposters. Zo werd er een echte lentesfeer gecreëerd in de BSO.
Het uitdelen van fruit is vervangen; we hebben met de kinderen een lentefruitbowl gemaakt van allerlei soorten stukjes fruit, zoals druiven, banaan, appel, kiwi, meloen, perzik, peer, mango, sinaasappel enz. Daar water en een klein beetje sap bij en klaar was een heerlijk frisse en dorstlessende fruitbowl. Heeeerlijk. 
En niet te vergeten zijn op alle BSO’s vader- en moederdagcadeautjes gemaakt."


"Bij BSO Reuzepas zijn we samen met de kinderen kikkerdril gaan zoeken in het park en in plassen. Alles is meegenomen naar de BSO. In een aquarium hebben ze het kikkerdril zien opgroeien tot kikkervisjes.
BSO De Kluis en Reuzepas hebben verschillende kinderboerderijen bezocht, waar de kinderen lammetjes konden aaien en voeren. En ook zij hebben hard geknutseld aan de vader -en moederdagcadeautjes."

U leest én ziet het via onderstaande foto's... Samen hebben we een heerlijke, gezellige, creatieve, ‘groene’ en zonnige lente achter de rug.