Bezig met laden...
03032022
Jong geleerd is oud gedaan

Een oud gezegde dat precies weergeeft waarom het gaat: de eerste levensjaren van een kind zijn cruciaal voor de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling. Dat geldt ook voor het aanleren van gezond gedrag. Als we hierin op jonge leeftijd investeren, dan plukken de kinderen daar op latere leeftijd de vruchten van.

Kinderen hebben een goede basis nodig om uit te kunnen groeien tot gelukkige, zelfstandige en productieve volwassenen die kunnen meedoen in de samenleving van later. Kinderopvang speelt een onmisbare rol in een kansrijke ontwikkeling van kinderen. In nauwe samenwerking met Ecsplore zet Spelenderwijs en MIK Kinderopvang met preventieve projecten gericht in op het vergroten van gezondheidsvaardigheden en het stimuleren van een gezonde leefstijl. Dit is verankerd in het aanbod van onze kinderopvang. Een voorbeeld hiervan is het gezond voedingsbeleid.

Onlangs hebben we een donatie ontvangen van Rabobank Zuid Limburg West en JOGG Limburg. Deze donatie is bedoeld voor de verdere implementatie van het voedingsbeleid. Hiermee kunnen we een mooi vervolg geven aan al lopende initiatieven als de Gezonde Kinderopvang en SuperFIT zodat kinderen van jongs af aan kennismaken met gezonde voeding en dat het eten van groente en fruit bij deze doelgroep wordt gestimuleerd, zowel thuis als in onze kinderopvang.

Voor de verdere implementatie van het voedingsbeleid is een 'menukaart' samengesteld die aansluit bij de SuperFIT-aanpak. Begeleiding van en instructie aan de pedagogisch medewerkers en ouders staat hierop, maar ook de aanschaf van materialen zoals een blender om gezonde smoothies te maken. Natuurlijk biedt de menukaart ook ruimte voor eigen invulling vanuit de locaties. De JOGG-regisseur van Ecsplore gaat daarvoor in gesprek met de locatiemanagers over de inzet van de subsidie. Mogelijkheden worden ook besproken in de werkgroep met SuperFIT-collega's, de JOGG-regisseur en de coaches Gezonde Kinderopvang van Spelenderwijs en MIK.

JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) heeft als missie dat elk kind in een gezonde omgeving kan opgroeien. Rabobank Zuid Limburg West heeft de gezondheid van de jonge generatie ook hoog in het vaandel staan. Hun donatie sluit hierbij aan. Wij danken Rabobank en JOGG Limburg voor deze belangrijke bijdrage.