Bezig met laden...
29012020
De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen

Op woensdag 22 januari werden De Nationale Voorleesdagen 2020 traditiegetrouw ingeluid met Het Nationale Voorleesontbijt. Bekende en onbekende Nederlanders lezen een week lang voor bij bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven door het hele land.
Alle peuters die een van de locaties van Spelenderwijs of MIK in Elsloo bezoeken, werden na het gezamenlijk ontbijt voorgelezen door Raymond Clement, bestuurder van MIK & PIW Groep. 
Hij las voor uit het boek Moppereend, in 2020 verkozen tot prentenboek van het jaar.

Bij alle peutercentra en kinderdagverblijven van Spelenderwijs zijn tijdens De Nationale Voorleesdagen verschillende activiteiten. Bij peutercentrum Ukkepuk Sittard hebben de kinderen bijvoorbeeld zelf een speciale themahoek ingericht waar ze worden voorgelezen. 

Voorlezen is altijd feest
Voor het slapen gaan een mooi verhaal voorlezen in bed of overdag bij Spelenderwijs samen een prentenboek bekijken; voorlezen is altijd een feestje. Én, voorlezen is goed voor de taalontwikkeling. Peuters en kleuters komen in aanraking met nieuwe woorden, leren hoe een zin is opgebouwd en ze vergroten hun woordenschat én taalbegrip. Ook heeft voorlezen een positief effect op tekstbegrip. Spelenderwijs besteedt daarom veel aandacht aan voorlezen, ook tijdens De Nationale Voorleesdagen.

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een project van Stichting Lezen. Het Prentenboek van het Jaar 2020 is Moppereend (2018, Lemniscaat) is geschreven door Joyce Dunbar, geïllustreerd door Petr Horáček en vertaald door Jesse Goossens. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen van kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.

Meer weten? Kijk dan eens op de website over De Nationale Voorleesdagen 2020.