Bezig met laden...
30052017
SuperFITte peuters in Sittard-Geleen

Een gezonde leefstijl aanleren op jonge leeftijd is een goede voorbereiding op een gezonde leefstijl als volwassene. De Universiteit Maastricht start daarom op korte termijn een nieuw onderzoeksproject gericht op de invloed van gezond gedrag en bewegen op de gezondheid van peuters: SuperFIT.
Samen met Stichting Spelenderwijs en Stichting Ecsplore gaan onderzoekers van de universiteit bij 12 peutercentra in de gemeente Sittard-Geleen aan de slag. Peuters en hun ouders besteden spelenderwijs aandacht aan gezonde voeding, meer bewegen en het maken van gezonde keuzes, zowel thuis als bij het peutercentrum.

Een goed voorbeeld
Ouders én onze pedagogisch medewerkers hebben een belangrijke invloed op de gezondheid van kinderen. Door het goede voorbeeld te geven, leren kinderen dat voldoende bewegen en gezond eten belangrijk is.
Dr. Jessica Gubbels van Maastricht University: “De peuterleeftijd is cruciaal voor de ontwikkeling van een gezonde leefstijl. In het kader van het project SuperFIT, gefinancierd door Fonds NutsOhra en ZonMw, vinden in 2017 allerlei activiteiten bij 12 peutercentra van Spelenderwijs plaats. Er is aandacht voor gezonde voeding, voldoende bewegen en een positieve opvoeding. De ouders worden actief betrokken bij het project. Er zijn bijvoorbeeld bijeenkomsten voor ouders en peuters samen, waar ze op een speelse manier samen gaan bewegen en gezonde gerechten gaan koken. Ook komt er meer en nieuw speelmateriaal bij de peutercentra en krijgen de pedagogisch medewerkers ondersteuning van de combinatiefunctionarissen van Ecsplore en de afdeling Gezondheidsbevordering van de Universiteit Maastricht bij het bevorderen van gezond gedrag bij de kinderen. Maar de kinderen gaan ook zelf bij de peutercentra aan de slag: nieuwe soorten fruit en groenten proeven en ontdekken en nog meer bewegen.”

Training pedagogisch medewerkers
Ter voorbereiding op SuperFIT worden de pedagogisch medewerkers getraind; ze krijgen onder andere instructies en handvaten zodat ze SuperFIT laagdrempelig in het dagprogramma kunnen verwerken. Vooruitlopend op de trainingen zijn de medewerkers 'getrakteerd' op een inspiratiesessie onder begeleiding van Wim van Gelder. Het resultaat zijn leuke activiteiten die in het programma van SuperFIT zijn opgenomen.

Meten is weten
Alle peuters die de 12 deelnemende locaties van Spelenderwijs bezoeken, nemen deel aan de activiteiten in het kader van SuperFIT. Daarnaast nemen ouders samen met hun kind op locatie én thuis actief deel aan gezinsactiviteiten. Periodiek wordt deze groep gemeten en gewogen. Deze resultaten worden vergeleken met metingen en wegingen van kinderen waar thuis vanuit SuperFIT geen extra aandacht wordt besteed aan gezond eten en meer bewegen.

Samenwerking
Het stijgende aantal kinderen met overgewicht in Nederland is een groot probleem. Gezond eten en voldoende bewegen zijn onmisbare onderdelen van een gezonde leefstijl en een gezond gewicht. Het positieve effect is veelzijdig: kinderen voelen zich fitter, zitten lekkerder in hun vel, kunnen zich beter concentreren, houden een gezond gewicht, hebben voldoende beweging en eten gezonder. Omdat de Universiteit, Spelenderwijs en Ecsplore het belangrijk vinden zo vroeg mogelijk te beginnen met gezond eten en voldoende bewegen, hebben ze de handen ineen geslagen. De universiteit draagt zorg voor het onderzoek en Ecsplore voert de interventies uit bij de deelnemende peutercentra van Spelenderwijs.

SuperFIT in beeld
Tijdens de inspiratiesessie met Wim van Gelder zijn foto's gemaakt. Deze kunt u hieronder bekijken. Bovendien was bij een van de presentaties van SuperFIT Streekomroep Start op bezoek. Nieuwsgierig? Bekijk dan het leuke filmpje dat is gemaakt.