Bezig met laden...

Is werken en leren iets voor jou? Volg dan de BBL-opleiding binnen de Kinderopvang van Spelenderwijs & MIK

ALGEMEEN
Wat is een BBL-opleiding?
Een BBL-opleiding staat voor een beroepsbegeleidende leerweg. Dat wil zeggen dat je werken en leren met elkaar combineert waarbij de nadruk ligt op het werken in het werkveld waar je voor opgeleid wordt. Dit doe je door middel van een leerwerkarbeidsovereenkomst waarbij je in dienst bent van de werkgever gedurende de opleiding.

DE OPLEIDING EN HET OPLEIDINGSINSTITUUR
Welke BBL-opleidingen bieden jullie aan?
Wij bieden een 2-tal BBL-opleidingen aan:

  1. Kind Professional (mbo-niveau 4) waarbij je opgeleid wordt tot zowel gespecialiseerd pedagogisch medewerker alsook onderwijsassistent.
  2. De andere BBL-opleiding die wij aanbieden is alleen gericht op het opleiden tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker (mbo-niveau 4). De laatste BBL-opleiding bieden wij aan in een aantal varianten waaronder regulier, verkort en flex. Samen kijken wij welke variant het beste past.

Bij welk opleidingsinstituut volg ik de BBL-opleiding?
Wij werken nauw samen met VISTA college in Sittard en Heerlen. De BBL-opleiding tot Kind Professional wordt gegeven op de locatie in Sittard en de BBL-opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker in Sittard en Heerlen. Afhankelijk van de variant (regulier, verkort of flex) zal de BBL-opleiding plaatsvinden in Sittard of Heerlen.

Op welk opleidingsniveau word ik opgeleid?
Beide BBL-opleidingen zijn op mbo-niveau 4.

Hoelang duren de BBL-opleidingen?
Beide BBL-opleidingen duren 3 jaar. Het kan zijn dat de opleidingen minder lang duren door eerder behaalde diploma’s of certificaten. Het opleidingsinstituut bepaalt de uiteindelijke duur per persoon.

Hoe ziet de tijdsinvestering eruit voor beide BBL-opleidingen?
Voor beide BBL-opleidingen geldt dat je minimaal 20 tot maximaal 24 uur aan het werk bent, in het begin. Daarnaast geldt voor beide BBL-opleidingen dat je 1 werkdag in de week in de schoolbanken zit. Houd hierbij rekening dat je een hele dag naar school gaat.

Verder zal je wekelijks tijd moeten reserveren voor zelfstudie. Houd hierbij rekening met minimaal 1 dagdeel per week waarbij de zelfstudie voor de BBL-opleiding Kind Professional intensiever is vanwege 2 uitstroomprofielen.

Welke vakken ga ik volgen op school?
Je volgt zowel generieke vakken (zoals Nederlands, Engels en rekenen), als pedagogische vakken. In de BBL-opleiding tot Kind Professional worden ook onderwijs gerelateerde vakken gevolgd. Examens en praktijkopdrachten komen aan bod.

In hoeverre moet ik handig zijn met computers?
Voor het schrijven van verslagen en ander huiswerk is het werken met een laptop van belang. Verder merken we dat ook binnen de Kinderopvang het digitaal werken steeds meer onderdeel wordt van ons werk. Zo werken met een digitaal systeem voor onze kindplanning, roosters, salarisuitbetaling en personele administratie.

HET WERKEN EN LEREN IN DE PRAKTIJK
Hoe wordt mijn werkplek bepaald?
Er wordt hierbij gekeken naar beschikbare opleidingsplekken, werkbegeleiders, jouw reisafstand en vervoersmiddel.

Moet ik over een auto beschikken?
Dit maakt het vaker wel een stuk makkelijker, maar dit niet verplicht. Zeker als je bijvoorbeeld in Maastricht gaat werken, is een scooter of fiets bijvoorbeeld handiger. We proberen rekening te houden met de woon-werkafstand daar waar mogelijk maar kunnen niet garanderen dat je geen auto nodig hebt.

Hoe ziet het werken in de praktijk er precies uit?
Je bent werkzaam binnen een cluster. Dit zijn meerdere locaties die vallen onder 1 locatiemanager en 1 planner binnen dezelfde woonplaats. Je krijgt binnen het cluster een startlocatie toegewezen. Gedurende opleiding zal er gezorgd worden dat je binnen het cluster met alle leeftijdscategorieën en opvangvormen binnen de Kinderopvang in aanraking komt. Dit doen we om je zo breed mogelijk op te leiden en uiteindelijk ook zo breed mogelijk in te kunnen zetten.

Gedurende BBL-opleiding ga je de stap maken van pedagogisch medewerker in opleiding naar gekwalificeerd pedagogisch medewerker. Dit gebeurt stapsgewijs.

Door het behalen van examens en praktijktoetsen zul je steeds meer verantwoordelijkheden krijgen in de praktijk, totdat je uiteindelijk als volwaardig professional ingezet mag worden. Dit kan een reden zijn om op een andere locatie binnen het cluster ingezet te worden.

Hoe ziet mijn werkrooster uit?
Je werkt 20 – 24 uur in de week, verdeeld over maximaal 4 werkdagen. Daarnaast zal je 1 vaste lesdag in de week hebben. De werktijden zijn afhankelijk van de openingstijden van de locatie. Afhankelijk van de contracturen kan er een combinatie worden gemaakt van twee verschillende opvangvormen. Dat kan een gesplitste dienst betekenen waarbij je een aantal tussenuren hebt.

Wat kan ik verwachten qua begeleiding gedurende BBL-opleiding?
Wij vinden goede begeleiding tijdens de BBL-opleiding enorm van belang. Daarom krijg je per werkplek een werkbegeleider toegewezen die jou begeleid, beoordeelt en examineert. Aan ieder cluster is een praktijkopleider gekoppeld die klaarstaat voor jou en de werkbegeleider om jouw stage in goede banen te leiden. Vanuit de opleiding wordt er een mentor aangewezen waar je altijd op kan terugvallen. Als medewerker gedurende BBL-opleiding zal je ook regelmatig contact hebben met de locatiemanager en planner die gekoppeld zijn aan het cluster waar je werkzaam bent.

ARBEIDSVOORWAARDEN
Wat ga ik verdienen tijdens het volgen van een BBL-opleiding?
De cao Kinderopvang geeft hier richting aan door een leerlingensalaris te hanteren gedurende het volgen van de BBL-opleiding. Gedurende BBL-opleiding word je ingeschaald in schaal 5, trede 7 binnen de Cao Kinderopvang. Dat betekent dat je voor minimaal 20 tot maximaal 24 uur, salaris ontvangt in schaal 5, trede 7. Bekijk hier de actuele salarisbedragen.

Boven op dit salaris ontvang je 8% vakantiegeld, 3% eindejaarsuitkering en kom je vanaf 10 km enkele reis tot 30 km enkele reis in aanmerking voor 21 cent reiskostenvergoeding.

De wekelijkse lesdag en zelfstudie is eigen tijd en wordt dan ook niet betaald. Dit geldt ook voor de reiskostenvergoeding op de dag dat je naar school gaat.

Dien ik de BBL-opleiding zelf te financieren?
Nee. Wij, als werkgever betalen de volledige opleiding voor jou inclusief boekengeld. Wel dien je zelf zorg te dragen voor een laptop.

Heb ik gedurende het volgen van een BBL-opleiding recht op studiefinanciering?
Nee. Als BBL-student heb je geen recht op studiefinanciering omdat je salaris ontvangt.

Wat gebeurt er als ik tussentijds stop met de BBL-opleiding?
We proberen er uiteraard alles aan te doen om te zorgen dat je de BBL-opleiding goed kan afronden. Als blijkt dat dit toch niet gaat lukken, kan je altijd stoppen met de BBL-opleiding zonder dat hier een terugbetalingsregeling aan vastzit.

Zijn er consequenties op het moment dat ik na afronding van de BBL-opleiding elders aan de slag ga?
Nee. Hoewel dit ten nadele is van de werkgever, ben je niet verplicht om bij ons in dienst te blijven. Uiteraard is dit wel onze wens.

Heb ik baangarantie?
Als we uitgaan van de huidige arbeidsmarkt ben je gegarandeerd van een baan binnen MIK & PIW Groep. Na afronding van de BBL-opleiding zijn er op dit moment 3 opties om aan de slag te gaan binnen MIK & PIW Groep. 1) er is vacatureruimte binnen het cluster waar jij als BBL-student werkzaam bent en je wilt hier graag blijven. 2) je solliciteert als interne medewerker op een openstaande vacature op een andere locatie binnen MIK & PIW Groep. 3) indien 1 en 2 niet van toepassing zijn dan heb je altijd de mogelijkheid om binnen een gemeentecluster aan de slag te gaan. Hiermee bieden we je de mogelijkheid om in een korte tijd veel ervaring op te doen binnen meerdere locaties.

Na de BBL-opleiding heb je ook de mogelijkheid om meer dan 24 uur te werken.

DE SOLLICITATIEPROCEDURE
Naar aanleiding van jouw cv en motivatiebrief zal er telefonisch contact met je worden opgenomen door een van onze praktijkopleiders of HR Business Partners voor een korte screening. Bij een match zal je aan een van onze locatiemanagers worden voorgesteld die een opleidingsplek beschikbaar heeft en word je door hem of haar uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Na het sollicitatiegesprek zal je telefonisch een terugkoppeling ontvangen of je wel of niet door bent naar de volgende ronde. De volgende ronde betreft een meeloopdag op de locatie om zelf te ervaren hoe het werken in de Kinderopvang is en of er een match is met het team en de locatie waar je de BBL-opleiding gaat volgen.

Als er een match is, zal je aangemeld worden bij VISTA college voor een intakegesprek om te kijken per wanneer je kan starten en hoelang de BBL-opleiding voor jou ongeveer zal duren. Na een positieve terugkoppeling van VISTA college zal het arbeidsvoorwaardengesprek gepland worden en is het officieel dat je gaat starten met de BBL-opleiding binnen MIK & PIW Groep.

ENTHOUSIAST GEWORDEN? HOE VERDER?
Bovenstaande informatie lichten wij ook maandelijks toe in een informatiesessie. Heb je hier nog behoefte aan? Meld je dan aan! Houd er wel rekening mee dat hier geen nieuwe informatie wordt verteld. Lees hieronder de vervolgstappen.

Ik wil graag nog deelnemen aan een informatiesessie. Hoe meld ik me aan?
Stuur een mailtje naar ons via bbl-opleidingen@mik-piwgroep.nl en geef aan dat je graag wilt deelnemen aan een van onze informatiesessies. Vervolgens ontvang je per mail de beschikbare datums om aan te sluiten bij een van onze informatiesessies. Zodra je hebt bevestigd, ontvang je de definitieve uitnodiging.

Ik wil graag een BBL-opleiding volgen binnen de kinderopvang van Spelenderwijs & MIK. Wat dien ik hiervoor te doen?
Stuur jouw cv en motivatiebrief naar bbl-opleidingen@mik-piwgroep.nl. Er zal vervolgens telefonisch contact met je worden opgenomen voor een korte telefonische screening.